Het aantal (vracht)auto’s op de wegen is de afgelopen jaren flink toegenomen. Dat geldt ook voor het aantal treinen op de spoorwegen. Hierdoor is de geluidsoverlast voor woningen fors toegenomen. Daar is niets aan te doen. De huidige Wet geluidhinder regelt namelijk alleen het geluidsniveau bij de aanleg van nieuwe of de uitbreiding van bestaande wegen en spoorwegen. De wet regelt dus niets voor het geluidsniveau als alleen de verkeersintensiteit toeneemt.
Nieuwe wet SWUNG 1
Dit verandert op 1 januari 2012. Dan treedt namelijk de wet Samenwerken aan de Uitvoering van Nieuw Geluidbeleid (SWUNG 1) in werking. In deze wet is geregeld dat langs rijks- en spoorwegen maximale geluidniveaus (zogenoemde geluidplafonds) worden vastgesteld. Deze worden in het Geluidregister vastgelegd. Met behulp van deze geluidplafonds worden drie zaken geregeld: het beheersen van de geluidbelastingen, het terugbrengen van hoge geluidbelastingen en het inzetten van maatregelen.
Deze nieuwe regels komen in de plaats van de bestaande regels die betrekking hebben op de aanleg en reconstructie van rijks- en spoorwegen. In de wet wordt niets geregeld voor de bouw van geluidgevoelige objecten langs rijks- en spoorwegen zoals woningen. Daarop blijven de bestaande regels van de Wet geluidhinder dus gewoon van toepassing.
Geluidsregister vrij toegankelijk
De nieuwe wet heeft verschillende voordelen. Het Geluidregister is voor iedereen toegankelijk via internet. Ook hoeven gemeenten geen verkeersprognoses meer te maken als zij nieuwe woningen langs rijks- en spoorwegen willen bouwen. Dit scheelt tijd en geld. Daarnaast worden bijvoorbeeld verbeteringen aan spoorwegen gestimuleerd, omdat voor aanpassingen aan spoorwegen die onder de geluidplafonds blijven, geen procedures meer hoeven worden gevoerd.
Na SWUNG 1 volgt op een later moment SWUNG 2. Die wet zal betrekking hebben op de geluidregelgeving rond provinciale en gemeentelijke wegen en gezoneerde industrieterreinen. Daarover later meer.
Heb je nog vragen over de bescherming tegen geluidsoverlast langs rijks- en spoorwegen, neem dan contact op met Peter Goumans, advocaat vakgroep Overheid- en Omgeving, via p.goumans@gca.nl of via 0492 – 780193.