Bestuurder aansprakelijk voor betalingen

Er zijn de laatste tijd veel zaken over de aansprakelijkheid van bestuurders. Als uitgangspunt geldt dat niet een bestuurder, maar de vennootschap aansprakelijk is voor (schulden van) de vennootschap. In bepaalde gevallen kan de bestuurder aansprakelijk worden gesteld voor handelingen die hij verricht namens de vennootschap. Tot nu toe gaat de rechter hier voorzichtig mee om en is een bestuurder niet snel aansprakelijk.

Door de jaren heen is echter te zien dat de rechter steeds sneller vindt dat er sprake is van bestuurdersaansprakelijkheid. Bestuurders hebben veel macht in een vennootschap en daarmee ook een grote verantwoordelijkheid. Als aan de bestuurder persoonlijk een ernstig verwijt kan worden gemaakt, kan de bestuurder ook in privé aansprakelijk worden gesteld.

In een recente uitspraak van de Hoge Raad van 27 februari 2015 (klik hier voor de uitspraak) is de aansprakelijkheid van de bestuurder weer aan de orde geweest.

In deze zaak had de bestuurder aan ING gevraagd om betalingen te doen namens de vennootschap op dezelfde dag als waarop deze bestuurder het faillissement van de vennootschap had aangevraagd. Eerder was de rekening bij ING juist op verzoek van diezelfde bestuurder geblokkeerd. De bestuurder had ING niets verteld over de faillissementsaanvraag. ING verrichte de betalingen, en op dezelfde dag is het faillissement van de vennootschap uitgesproken.

Of er in een bepaald geval werkelijk sprake is van bestuurdersaansprakelijkheid, is heel erg afhankelijk van de omstandigheden die in een bepaald geval naar voren worden gebracht. In deze casus was onder meer van belang dat:

  • de bestuurder had gevraagd om een spoedbehandeling van het faillissement en er daarom een reële kans was dat het faillissement nog diezelfde dag zou worden uitgesproken;
  • de bestuurder had moeten weten dat als het faillissement diezelfde dag werd uitgesproken, zij dan niet langer betalingen ten laste van de vennootschap mocht laten doen.

Op grond van de faillissementswet werkt een faillissement terug tot 00:00 uur van de dag waarop het faillissement wordt uitgesproken. De betaling door ING heeft dus plaatsgevonden in weerwil van het faillissement. Volgens de Hoge Raad heeft de bestuurder hiermee onrechtmatig gehandeld en is de bestuurder aansprakelijk. De bestuurder heeft een betalingsopdracht aan ING gegeven, terwijl hij wist dat de vennootschap dit niet zou kunnen betalen.

Van belang is dus om als bestuurder stil te staan bij opdrachten die gegeven worden in het zicht van een faillissement en je altijd af te vragen of je een bepaalde schuldeiser ernstig benadeelt door jouw handelen. Neem bij twijfel altijd even contact op met een van onze juristen.

Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met Marleen van den Broek, advocaat Onderneming, m.vanden.broek@gca.nl of 0493-331478

 


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag over Faillissement

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×