Bescherm uw creativiteit

Ideeën kunnen voor jou als (potentiële) ondernemer goud waard zijn. Het is verstandig om jouw creatief idee vooraf goed te beschermen zodat je zeker weet dat een waardevol idee ook alleen aan jou toekomt. Een idee dat nog onvoldoende uitgewerkt is, kan niet zomaar juridisch worden vastgelegd. Als bij een verdere uitwerking van een idee een derde, zoals een adviseur, noodzakelijk is, dan bestaat de mogelijkheid om een geheimhoudingsovereenkomst van tevoren af te sluiten.

Een idee dat al enige uitwerking heeft, kan verder op diverse manieren worden vastgelegd. Je kunt dit via een notaris in een notariële akte laten vastleggen. Dit kost vanaf ca. € 100,–. Een andere mogelijkheid is om het kosteloos bij de belastingdienst te laten registreren. Nadeel daarvan is wel dat er door de belastingdienst geen stukken worden bewaard. Een goede mogelijkheid van de registratie van een idee is via een zgn. i-Depot via het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom. Dat kan schriftelijk maar ook elektronisch via www.boip.int. Een i-Depot wordt 5 jaar lang bewaard, met de mogelijkheid van een verlenging van nog eens 5 jaar. De kosten daarvan variëren tussen € 35,– en € 65,–.

Juridische bescherming
Een idee dat verder concreet is uitgewerkt, kan op diverse wijzen juridisch worden beschermd zodat je als ondernemer daarvan ook de commerciële vruchten kunt plukken. Een idee voor een nieuw technisch product of productproces kan worden beschermd via een octrooi. Bedrijfslogo’s, bedrijfsnamen, productennamen, slogans etc. kunnen als merk worden geregistreerd. Een nieuwe uiterlijke vormgeving kan onder een modelrecht vallen. Verder beschermt het auteursrecht onder meer foto’s, architectuur, teksten, muziek, films, design van producten, recepten, fabricage-technieken en computerprogrammatuur.

Bescherming slagzin
Waar je als ondernemer misschien nog niet aan gedacht heeft, is dat ook een slagzin ingeschreven kan worden. Denk bijvoorbeeld aan een slagzin voor een reclamecampagne maar bijvoorbeeld ook voor op jouw eigen website. Er is in Nederland een slagzinnenregister die kan onderzoeken of er vergelijkbare slagzinnen bestaan met de slagzin die je als ondernemer wenst te gebruiken. Een slagzin kan bij het slagzinnenregister na toetsing (onder meer op uniekheid) worden ingeschreven. De slagzin wordt dan voor een periode van twee jaar ingeschreven, met een eventuele verlengings-termijn van nog eens twee jaar. De kosten van het slagzinnenregister variëren van ca. € 275,– tot ca. € 495,–.

Laat je goed adviseren als je een idee hebt dat je vooraf wenst te beschermen. Vragen hierover of eventueel advies kun je bij ons inwinnen via Maud Saes, advocaat Onderneming via telefoonnummer 0493 – 331486 of via m.saes@gca.nl


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag aan ons

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×