Met het bestemmingsplan regelt de gemeente de bestemmingen binnen haar grondgebied. Indien u zich niet kunt verenigen met het bestemmingsplan kunt u een zienswijze indienen. Indien u geen zienswijze indient, kan later geen beroep meer worden ingesteld.
Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan namelijk geen beroep worden ingesteld tegen het besluit tot vaststelling van een bestemmingsplan door een belanghebbende die over het ontwerpplan niet tijdig een zienswijze naar voren heeft gebracht, tenzij hem redelijkerwijs niet kan worden verweten dit te hebben nagelaten.
Dat betekent dat het van belang is om een zienswijze in te dienen. Om die reden verwijzen wij naar de uitspraak van 5 oktober 2016 (zoeknummer: 201402008/7/R2).
De appellanten in deze procedure stelden zich op het standpunt dat hen niet verweten kon worden dat ze geen zienswijzen hadden ingediend omdat in het verleden gesprekken plaatsvonden tussen omwonenden en vertegenwoordigers van gemeente en provincie over de door de omwonenden ervaren geuroverlast in de omgeving van de intensieve veehouderij en zij in de veronderstelling verkeerden dat zij vanwege die gesprekken niet hoefden te reageren op het ontwerpbestemmingsplan.
De Afdeling ging daar niet in mee. Van de appellanten mocht worden verwacht dat zij, indien zij bezwaren hadden tegen de voorziene uitbreiding van de intensieve veehouderij, daarover zienswijzen zouden indienen teneinde hun rechten veilig te stellen.
Kortom, ook al bent u in het gesprek met een gemeente over een bepaalde ontwikkeling waar u zich tegen wil verzetten, blijf dan niet stilzitten maar zorg ervoor dat u uw rechten veilig stelt door het indienen van een zienswijze zodat later altijd beroep kan worden ingesteld.
Voor meer informatie neem gerust contact op met Niels Crooijmans via n.crooijmans@gca.nl of 0493-352070.