NEDERLAND VOERT PER DIRECT DOWNLOADVERBOD IN
Het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft vandaag (donderdag 10 april) een belangrijke uitspraak gedaan met betrekking tot het downloaden en kopiëren van bestanden. Als gevolg van de uitspraak mag Nederland het kopiëren van bestanden uit illegale bron niet meer toestaan. Tot op heden werden de houders van auteursrechten financieel gecompenseerd middels de thuiskopieheffing, maar dit was volgens het Hof onvoldoende.
Tot vandaag maakte de Nederlandse wetgeving geen onderscheid tussen het kopiëren van bestanden uit legale bron (het kopiëren van een zelfgemaakte video) en illegale bron (het downloaden van een film van het internet). Daardoor was bijvoorbeeld het downloaden van muziek of films van speciale internetsites in Nederland niet illegaal, en liepen auteursrechthouders een enorme hoeveelheid inkomsten mis. Enkel het verspreiden van auteursrechtelijk materiaal (zoals het online zetten van films) was niet toegestaan.
Daar komt vanaf vandaag dus verandering in. Het Hof heeft bepaald dat het onacceptabel is dat Nederland, in tegenstelling tot bijna alle Europese landen, geen onderscheid maakt tussen legale – en illegale bronnen. Het Hof is van mening dat de Nederlandse regels het verspreiden van illegale bestanden aanmoedigen, en oneerlijke concurrentie in de hand werken. Het Ministerie van Justitie heeft direct laten weten dat het per direct een verbod invoert op het uit illegale bron downloaden van onder andere muziek, boeken en films. De handhaving is in handen gelegd van de houders van de auteursrechten, die onder andere zijn vertegenwoordigd in de Stichting Brein en Buma/Stemra. Stichting Brein heeft overigens direct laten weten zich voornamelijk te blijven richten op de verspreiders van de bestanden, in plaats van op de ‘downloaders’.
Overigens kunnen diensten als Spotify en Netflix gewoon blijven bestaan, aangezien zij een vergoeding betalen aan de auteursrechthouders en zodoende als legale bron kunnen worden gezien.
Klik hier voor de uitspraak.
Mocht u vragen hebben over dit onderwerp, neem dan contact op met Maud Saes via 0493-331479 of m.saes@gca.nl