Belangrijke uitspraak met betrekking tot het downloaden en kopiëren van bestanden

NEDERLAND VOERT PER DIRECT DOWNLOADVERBOD IN

Het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft vandaag (donderdag 10 april) een belangrijke uitspraak gedaan met betrekking tot het downloaden en kopiëren van bestanden. Als gevolg van de uitspraak mag Nederland het kopiëren van bestanden uit illegale bron niet meer toestaan. Tot op heden werden de houders van auteursrechten financieel gecompenseerd middels de thuiskopieheffing, maar dit was volgens het Hof onvoldoende.

Tot vandaag maakte de Nederlandse wetgeving geen onderscheid tussen het kopiëren van bestanden uit legale bron (het kopiëren van een zelfgemaakte video) en illegale bron (het downloaden van een film van het internet). Daardoor was bijvoorbeeld het downloaden van muziek of films van speciale internetsites in Nederland niet illegaal, en liepen auteursrechthouders een enorme hoeveelheid inkomsten mis. Enkel het verspreiden van auteursrechtelijk materiaal (zoals het online zetten van films) was niet toegestaan.

Daar komt vanaf vandaag dus verandering in. Het Hof heeft bepaald dat het onacceptabel is dat Nederland, in tegenstelling tot bijna alle Europese landen, geen onderscheid maakt tussen legale – en illegale bronnen. Het Hof is van mening dat de Nederlandse regels het verspreiden van illegale bestanden aanmoedigen, en oneerlijke concurrentie in de hand werken. Het Ministerie van Justitie heeft direct laten weten dat het per direct een verbod invoert op het uit illegale bron downloaden van onder andere muziek, boeken en films. De handhaving is in handen gelegd van de houders van de auteursrechten, die onder andere zijn vertegenwoordigd in de Stichting Brein en Buma/Stemra. Stichting Brein heeft overigens direct laten weten zich voornamelijk te blijven richten op de verspreiders van de bestanden, in plaats van op de ‘downloaders’.
Overigens kunnen diensten als Spotify en Netflix gewoon blijven bestaan, aangezien zij een vergoeding betalen aan de auteursrechthouders en zodoende als legale bron kunnen worden gezien.
Klik hier voor de uitspraak.

Mocht u vragen hebben over dit onderwerp, neem dan contact op met Maud Saes via 0493-331479 of m.saes@gca.nl


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag over Intellectueel eigendom

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×