Steeds vaker sturen werknemers bedrijfsgevoelige informatie door naar hun privé mailadres bijvoorbeeld in verband met thuiswerken. Maar mag een werknemer dergelijke informatie wel doorsturen? En zo ja, wat kan een werkgever doen om dit te voorkomen? Dit is aan bod gekomen in twee recente zaken die bij de rechter voorlagen.
In de zaak die speelde bij de rechtbank Gelderland op 3 juni 2015 had een werknemer een vertrouwelijke memory lijst naar zijn privé mailadres gestuurd. Binnen vier maanden trad hij uit dienst en vertrok naar een concurrent. Volgens de werkgever was sprake van onrechtmatige daad omdat de werknemer de gegevens zou kunnen gebruiken bij zijn nieuwe werkgever. De rechter ging hier niet in mee. Vast stond dat de bedrijfsinformatie buiten het bedrijfsnetwerk is gebracht maar daarmee was nog niet aangetoond dat het bestand ook daadwerkelijk buiten het bedrijfsnetwerk is gebruikt. De enkele vrees dat deze informatie buiten de onderneming kon worden gebruikt was onvoldoende om een inbreuk op het gebruiksrecht van de informatie aan te nemen. Ook oordeelde de rechter dat er geen (ongeschreven) regel bestaat op grond waarvan het de werknemer niet is toegestaan om aan zijn werkgever toebehorende bestanden naar zijn privé e-mailadres te verzenden.
Ook bij de rechtbank Midden-Nederland lag op 26 augustus 2015 een dergelijke zaak voor. Wederom was bedrijfsgevoelige informatie doorgespeeld naar een privé mailadres. De werkgever deed een beroep op schending van het geheimhoudingsbeding. Werknemer voerde aan dat hij in het kader van zijn dienstverband gewoon over deze informatie mocht beschikken en dat nergens uit blijkt dat hij deze informatie niet privé op mocht slaan. De rechter ging hierin mee. Hij was van oordeel dat het beroep op schending van het geheimhoudingsbeding kon niet slagen.
In principe kan een werknemer dus gewoon bedrijfsgevoelige informatie naar zijn privé mailadres sturen. Maar kan een werkgever hier nog iets tegen doen? Volgens de rechter is het de verantwoordelijkheid van de werkgever om zelf een passend bedrijfsreglement op te stellen. Met een dergelijk reglement kan een werkgever zich dus wapenen tegen het doorsturen van bedrijfsgevoelige informatie. De regels in het reglement zijn mede afhankelijk van de door de werkgever geboden mogelijkheden om thuis te werken, de functie van de werknemer, de aard van zijn werkzaamheden en de vertrouwelijkheid van de digitale bestanden. Het is derhalve verstandig om dit reglement duidelijk vast te leggen.
Voor meer informatie over dit onderwerp of hulp bij het opstellen van een dergelijk reglement kunt u contact opnemen met Maud Saes, advocaat Arbeid via m.saes@gca.nl of 0493-331479.