Bedrijfsgevoelige informatie naar privémail: in principe toegestaan

Steeds vaker sturen werknemers bedrijfsgevoelige informatie door naar hun privé mailadres bijvoorbeeld in verband met thuiswerken. Maar mag een werknemer dergelijke informatie wel doorsturen? En zo ja, wat kan een werkgever doen om dit te voorkomen? Dit is aan bod gekomen in twee recente zaken die bij de rechter voorlagen.

In de zaak die speelde bij de rechtbank Gelderland op 3 juni 2015 had een werknemer een vertrouwelijke memory lijst naar zijn privé mailadres gestuurd. Binnen vier maanden trad hij uit dienst en  vertrok naar een concurrent. Volgens de werkgever was sprake van onrechtmatige daad omdat de werknemer de gegevens zou kunnen gebruiken bij zijn nieuwe werkgever. De rechter ging hier niet in mee. Vast stond dat de bedrijfsinformatie buiten het bedrijfsnetwerk is gebracht maar daarmee was nog niet aangetoond dat het bestand ook daadwerkelijk buiten het bedrijfsnetwerk is gebruikt. De enkele vrees dat deze informatie buiten de onderneming kon worden gebruikt was onvoldoende  om een inbreuk op het gebruiksrecht van de informatie aan te nemen. Ook oordeelde de rechter dat er geen (ongeschreven) regel bestaat op grond waarvan het de werknemer niet is toegestaan om aan zijn werkgever toebehorende bestanden naar zijn privé e-mailadres te verzenden.

Ook bij de rechtbank Midden-Nederland lag op 26 augustus 2015 een dergelijke zaak voor. Wederom was bedrijfsgevoelige informatie doorgespeeld naar een privé mailadres. De werkgever deed een beroep op schending van het geheimhoudingsbeding. Werknemer voerde aan dat hij in het kader van zijn dienstverband gewoon over deze informatie mocht beschikken en dat nergens uit blijkt dat hij deze informatie niet privé op mocht slaan. De rechter ging hierin mee. Hij was van oordeel dat het beroep op schending van het geheimhoudingsbeding kon niet slagen.

In principe kan een werknemer dus gewoon bedrijfsgevoelige informatie naar zijn privé mailadres sturen. Maar kan een werkgever hier nog iets tegen doen? Volgens de rechter is het de verantwoordelijkheid van de werkgever om zelf een passend bedrijfsreglement op te stellen. Met een dergelijk reglement kan een werkgever zich dus wapenen tegen het doorsturen van bedrijfsgevoelige informatie. De regels in het reglement zijn mede afhankelijk van de door de werkgever geboden mogelijkheden om thuis te werken, de functie van de werknemer, de aard van zijn werkzaamheden en de vertrouwelijkheid van de digitale bestanden. Het is derhalve verstandig om dit reglement duidelijk vast te leggen.

Voor meer informatie over dit onderwerp of hulp bij het opstellen van een dergelijk reglement kunt u contact opnemen met Maud Saes, advocaat Arbeid via m.saes@gca.nl of 0493-331479.

 


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag over Arbeid

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×