Bedrijf failliet verklaren

Ben jij benieuwd hoe het juridisch zit omtrent een bedrijf failliet verklaren? Soms is het onvermijdelijk en in bepaalde gevallen zelfs verplicht: het aanvragen van het faillissement van je bedrijf. Het is ook mogelijk dat een schuldeiser het faillissement van jouw onderneming aanvraagt. Tot slot is een derde situatie mogelijk: de schuldeisers vragen het faillissement aan van een schuldenaar. In dit artikel zal nader worden ingegaan op het aanvragen van een faillissement, vanuit de drie voornoemde invalshoeken

Aanvragen eigen faillissement

Soms is de toekomstig van jouw bedrijf zó onzeker en benard dat er sprake is van een uitzichtloze situatie. In dat geval kan het verplicht zijn om faillissement van je bedrijf aan te vragen. Een bestuurder doet er doorgaans verstandig aan om de bedrijfsactiviteiten te staken en te handelen op een wijze waarmee ervoor wordt gezorgd dat geen sprake is van bestuurdersaansprakelijkheid. Het is onrechtmatig om verplichtingen namens de vennootschap aan te gaan, terwijl je als bestuurder weet dat de vennootschap deze niet kan nakomen.

Om je eigen faillissement aan te vragen, moet er aan bepaalde voorwaarden worden voldaan. Zo moet de vennootschap in een toestand verkeren waarin zij is opgehouden met betalen en er moeten twee (of meerdere) schuldeisers zijn. Let als bestuurder op dat het aanvragen van faillissement niet mag worden misbruikt. Voorafgaand aan de aanvraag moet worden beoordeeld of een faillissement de juiste route is die moet worden bewandeld. Ook is het belangrijk om een analyse van de huidige positie te maken en van de gevolgen van het faillissement.

Aanvragen faillissement schuldenaar

Ook als schuldeiser is het mogelijk om het faillissement van een schuldenaar aan te vragen. De voorwaarden daarvoor zijn gelijk als bij het aanvragen van eigen faillissement: de schuldenaar moet gestopt zijn met betalen en er moeten meerdere schuldeisers zijn. Voordat je als schuldeiser overgaat tot het aanvragen van faillissement van je schuldenaar, is het gebruikelijk om te informeren naar de oorzaak van de betalingsachterstand en in gesprek te gaan met je schuldenaar.

Schuldeiser vraagt “jouw” faillissement aan

Als schuldenaar kun je worden geconfronteerd met schuldeisers die dreigen faillissement aan te vragen, of hier daadwerkelijk toe overgaan. Bij een dreigend faillissement is het belangrijk om met je schuldeiser in gesprek te gaan en te zoeken naar andere oplossingen om faillissement te voorkomen. Het is mogelijk om buiten faillissement een akkoord aan je schuldeisers te bieden. Indien er reeds een faillissement is aangevraagd, zal er een zitting plaatsvinden waarin verweer kan worden gevoerd. Ondertussen kan het zinvol zijn om achter de schermen al te werken aan een plan voor een doorstart. Indien het faillissement door de rechter wordt uitgesproken, verlies je de zeggenschap over de vennootschap en zal er een curator worden aangesteld die de boedel zal beheren.

Heb je vragen over (het aanvragen van) faillissement of dreigt een schuldeiser met een faillissement? Neem dan contact op met een van de advocaten van het team Vastgoed en Onderneming.

Neem contact op


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag over Corona

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×