Avondje Netflixen of nog even werken?

Gegeten, opgeruimd, de kinderen liggen in bed. En nu? Op de bank ploffen voor een avondje House of Cards of Suits? Of toch nog even achter je laptop kruipen om een paar e-mailtjes weg te werken die al veel te lang zijn blijven  liggen?  Twijfel!

Een dilemma voor veel ondernemers. Vaak kiezen ondernemers ervoor om ook ’s avonds nog even te werken. Dat begrijp ik ook wel; het is toch je eigen zaak en overdag krijg je minder gedaan met een hoop mensen om je heen. Maar verwacht je dit ook van je werknemers? Moeten zij, net als jij, ’s avonds bereikbaar zijn voor jou of voor klanten?

Ik zag laatst een item op het nieuws over bereikbaarheid van een werknemer buiten werktijd. In Frankrijk hebben werknemers vanaf dit jaar het wettelijke recht om hun telefoon uit te zetten buiten werktijd. Bedrijven met meer dan vijftig werknemers worden wettelijk verplicht afspraken te maken met hun werknemers over de bereikbaarheid buiten werktijd. Wat volgens de geïnterviewde psycholoog met name van belang is, om een burn-out te voorkomen, is dat de werknemer werk en privé gescheiden kan houden. Verplicht bereikbaar zijn is heel ongezond.

Toch maar Netflix dan? We hebben tijdens onze lunchpauzes regelmatig discussies over welke serie nou leuk is en welke niet. Gisteren nog, vertelde een collega geheel ‘per ongeluk’ hoe Homeland af liep… tja, van je collega’s moet je het hebben. Er zijn ook collega’s die geen series kijken want: “Daar heb ik geen tijd voor” of “Daar wil ik geen tijd vrij voor maken.” Maar, als je hoort dat 14 procent van de Nederlandse werknemers last heeft van burn-outklachten, dan is het misschien niet eens zo’n slecht idee om wat vaker niet te werken ’s avonds en ontspanning te zoeken.

Dat mag natuurlijk ook met een goed boek of iets anders. Maar ach, zo wereldvreemd is Netflixen helemaal niet. House of Cards lijkt in Amerika immers werkelijkheid te worden en Suits is toch een heel klein beetje werken voor mij als advocaat. Ik vind dat ik dan ook best eens onderuit op de bank een serie mag kijken. Niet alleen omdat ik er zelf blij van word maar ook omdat ik denk dat ik de volgende werkdag frisser en productiever kan beginnen als ik het werk een paar uur laat rusten. Dus, probeer het eens, begin 2017 met wat minder in de avond te werken en iets meer te Netflixen!

Marleen van den Broek


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag over Arbeid

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×