Dankzij een nieuwe Gedragscode Openheid medische incidenten; betere afwikkeling Medische Aansprakelijkheid” (GOMA), kunnen medici bij fouten excuses aanbieden zonder aansprakelijkheid toe te geven. De gedragscode moet een einde maken aan de voor patiënten frustrerende situatie dat artsen hun fouten niet toegeven, uit angst voor schadeclaims.
“Indien er sprake is van een fout, dan erkent de zorgaanbieder deze fout en biedt hij de patiënt verontschuldigingen aan. Hulpverleners mogen fouten toegeven, maar behoren zich niet uit te laten over eventuele aansprakelijkheid” aldus de code. Waarheidsvinding is essentieel voor een slachtoffer van een medische fout of diens nabestaande. Het helpt bij de rouwverwerking.
Er zijn gevallen bekend waarbij zorgverleners hoe dan ook weigerden excuses aan te bieden. Onder het motto “zie maar eens te bewijzen dat het door ons komt” werden slachtoffers van medisch falen het bos in gestuurd. Angst voor schadeclaims was daarbij een van de motieven.
In de praktijk is dat overigens juist andersom. Een patiënt die te horen krijgt dat er fouten zijn gemaakt, waarvoor excuses worden aangebonden, is eerder bereid begrip te hebben voor de situatie. Een patiënt kan altijd nog een schadeclaim indienen, maar de verhoudingen staan dan veel minder op scherp. Dat leidt dan weer tot een snellere afwikkeling van de claims en dus tot besparing van de kosten.
Letselschadeadvocaten en slachtofferadvocaten (die patiënten vertegenwoordigen) zijn ingenomen met de code. Die stelt verder dat ziekenhuizen moeten meewerken aan het verzamelen van getuigenverklaringen als patiënten schade lijden. Ook moet de verzekeraar binnen drie maanden een principebesluit nemen over een claim.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Luc Tacx, vakgroepleider Ondernemings- en Verbintenissenrecht op 0475-420033 of via l.tacx@gca.nl.