Arbeid en social media

Googlen en twitteren zijn aan de orde van de dag en social media dringen door tot op de werkvloer. Dit brengt voor- en nadelen met zich mee. Wat mag u als werkgever voorschrijven over het social media gedrag van uw werknemers en mag u het gebruik van social media door uw werknemers controleren?

Voor het dienstverband
Het begint allemaal met de sollicitatie. U googlet een sollicitant, maar is dit eigenlijk wel toegestaan? De meningen zijn hierover verdeeld. Sommigen zijn van mening dat dit slechts mogelijk is wanneer het noodzakelijk is en er sprake is van een gerechtvaardigd belang. Als werkgever zult u meestal weinig problemen ondervinden van het googlen van een sollicitant.

Regulering, controle en overtredingen
Op grond van de wet heeft u de mogelijkheid het social media gedrag van werknemers te reguleren voor zover dit van invloed is op het werk. U kunt onder meer het privé gebruik van social media onder werktijd beperken en regels stellen voor het zakelijk gebruik van social media. Wanneer een dergelijk social media beleid is opgesteld, zal de rechter bij overtreding daarvan eerder geneigd zijn aan te nemen dat er sprake is van ongeoorloofd gedrag door uw werknemer dan wanneer u geen beleid heeft opgesteld. Het opnemen van sancties is ook niet onverstandig. Een algeheel verbod op social media wordt in strijd geacht met de vrijheid van meningsuiting. U kunt het gebruik van social media dan ook niet geheel verbieden.

Mag u het gebruik van social media van uw werknemers controleren? Dit is in beginsel toegestaan, maar u moet daar wel een intern beleid voor schrijven en u aan bepaalde voorwaarden houden. Controle is slechts mogelijk wanneer het noodzakelijk is en u een gerechtvaardigd belang heeft dat boven het belang van privacy van werknemers uitstijgt. Te denken valt aan een controle ter behoud van bedrijfsgeheimen of ter voorkoming van negatieve publiciteit.

Informatie openbaar of niet?
Informatie die openbaar is, kan door iedereen worden opgezocht. Het is dan ook goed mogelijk dat u bekend wordt met belastende informatie die door uw (ex-)werknemer is geplaatst op social media terwijl u helemaal niet bezig was een controle uit te voeren. Te denken valt aan een werkgever die een foto van de Spaanse Costa tegenkomt op Facebook die door een zieke werknemer daarop is geplaatst of de werkgever die erachter komt dat zijn ex-werknemer zijn relaties via Linkedin benadert terwijl deze ex-werknemer gebonden is aan een relatiebeding. Deze informatie mag, net als de informatie die na een controle is verzameld, in een procedure dienen als bewijs. Wordt de informatie slechts gedeeld met een gesloten en/of beperkte kring dan kan dit voor de rechter een reden zijn de informatie niet mee te nemen.

Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen via 0493-352070.


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag aan ons

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×