Afstandsgrenzen voor emissiebronnen

Het kabinet heeft onderzoek laten verrichten naar de verschillende afstandsgrenzen die gelden voor emissiebronnen. Op dit moment is het zo dat bij woningbouw, landbouw en industrie/energie geen afstandsgrens van toepassing is bij de berekening van stikstofneerslag. Alleen bij infrastructurele projecten moet op dit moment rekening worden gehouden met de afstandsgrens van 5 kilometer.

Uit het advies is gebleken dat emissiebronnen gelijkwaardiger moeten worden behandeld. Het kabinet wil daarom een wijziging doorbrengen zodat voor alle sectoren een afstandsgrens van 25 kilometer zal gaan gelden.

Deze wijziging betekent dat een initiatiefnemer de stikstofneerslag die het project veroorzaakt binnen de zone van 25 kilometer moet beperken. Onderzoek of stikstofmaatregelen buiten deze zone zijn dan niet langer nodig. Voor het effect van projecten op de totale landelijke stikstofneerslag buiten de 25 kilometer komt het kabinet binnenkort met extra (bron)maatregelen.

Het rekeninstrument AERIUS Calculator zal worden aangepast zodat de stikstofneerslag van een bron tot maximaal 25 kilometer wordt berekend. Dit is naar verwachting eind 2021 of begin 2022 gereed.

We houden je op de hoogte. Heb jij een juridische vraag over stikstof? Neem gerust contact op met een van onze specialisten.

 


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag over Milieu + omgeving

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×