Gratis echtscheiding!?

Afgelopen week zag ik het op Facebook voorbij komen: een advertentie waarin een advocaat de allerarmsten te hulp schiet op het gebied van echtscheidingen door deze zelfs (in bepaalde gevallen) geheel gratis te verzorgen.

Op de ‘scheidingsmarkt’ is het aanbieden van goedkope echtscheidingen geen onbekend fenomeen. Er zijn vele aanbieders die stellen dat zij voor minder dan € 500,00 een volledige echtscheiding kunnen regelen. Vrijwel altijd gaat het om een scheiding via internet waarbij er zelfredzaamheid wordt gevraagd van de cliënt en deze feitelijk zijn eigen adviseur is. De aanbieders zijn soms, zoals in het hiervoor genoemde voorbeeld, advocaten maar vaker zijn het zogenaamde scheidingsmakelaars of –adviseurs die zulke lage tarieven hanteren. En laten we eerlijk zijn; een dergelijk aanbod klinkt aanlokkelijk als je dit afzet tegen ‘dure’ advocatenkantoren.

Laat ik voorop stellen dat met scherpe tarieven op zichzelf niets mis is. Integendeel; concurrentie houdt je scherp en stelt je in staat ook kritisch naar je eigen werk en daarmee samenhangende kosten te kijken. Wel dient de kwaliteit gewaarborgd te blijven en ik vraag mij af of dat bij de genoemde tarieven en een online-echtscheiding nog wel het geval kan zijn.

Zoals een maaltijd in een gaarkeuken (om maar even bij de allerarmsten te blijven) niet te vergelijken is met een diner in een 3-sterrenrestaurant, zo is ook de ene echtscheidingsadviseur de andere niet. Maar waar een ieder ook van een maaltijd uit de gaarkeuken verwacht dat deze aan bepaalde kwaliteitseisen voldoet, staan velen niet stil bij de kwaliteit van de goedkope echtscheidingen. En juist van een slecht geregelde echtscheiding kun je nog jarenlang een vervelende nasmaak (of erger) overhouden.

Een echtscheiding omvat veel ingewikkelde aspecten die niet bij het grote publiek bekend zijn maar nog jaren na de echtscheiding voor ellende kunnen zorgen. Ik denk daarbij onder meer aan niet goed geregelde verdelingen, onjuist berekende alimentaties of ‘vergeten’ fiscale gevolgen die op enig moment de kop op steken. Deskundig advies is onmisbaar, met name omdat in een echtscheiding vaak emoties de boventoon voeren en helder denken niet altijd vanzelfsprekend is. Het later corrigeren van gemaakte fouten, voor zover nog mogelijk, brengt vaak hogere kosten met zich mee waardoor goedkoop op termijn alsnog duurkoop wordt.

Oriënteer je dus goed (advocaten hanteren verschillende tarieven), doe zelf waar mogelijk voorbereidend werk en laat je vooral deskundig adviseren. Op het moment dat je je uitsluitend door kosten laat leiden, doe je jezelf feitelijk tekort. En dat is geen goed begin van de nieuwe levensfase die tenslotte na iedere echtscheiding aanbreekt.


Gepubliceerd op 

25 februari 2016