Actueel

Het laatste nieuws over juridische vraagstukken en de blogs van onze medewerkers.


Nieuws Gevolgen verbreding A58 23/04/2019

Rijkswaterstaat is van plan om de A58 tussen Eindhoven en Tilburg te verbreden met 1 extra rijstrook in beide richtingen en wil daarnaast een aantal knooppunten op de schop nemen. Het ontwerp-tracé zal naar alle waarschijnlijkheid binnen enkele weken ter inzage worden gelegd. Wat zijn de gevolgen hiervan?

Gevolgen verbreding A58

N 20190423
Nieuws AVG: verwerken van de personeelsgegevens 16/04/2019

Vanaf 25 mei 2018 geldt er een nieuwe Europese wetgeving, de GDPR (General Data Protection Regulation), in het Nederlands de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming). De AVG bevat veel specifieke regels met betrekking tot de bescherming van persoonsgegevens en hoe je hier als bedrijf mee om hoort te gaan. Daarnaast staan heeft de toezichthouder in Nederland, de Autoriteit Persoonsgegevens, de bevoegdheid gekregen om  hoge sancties op te leggen indien de regels voor het verwerken van persoonsgegevens niet worden nageleefd.

Verwerken van de personeelsgegevens

N 20190416
Nieuws Asbesthoudende golfplaten DEEL II: Achmea (Interpolis) opnieuw veroordeeld tot vergoeding van de volledige schade! 11/04/2019

Verzekeraar Interpolis keert slechts 25 procent van de opgenomen schade uit in het geval er sprake is van het vervangen en herstel van asbesthoudende golfplaten die door het noodweer van 23 juni 2016 zijn beschadigd (Interpolis heeft ervoor gekozen de schades uniform te regelen op basis van een afschrijving van 75 procent). Deze vergoeding is gebaseerd op een door Interpolis gehanteerde interne richtlijn. De interne richtlijn waarop het afschrijvingsbeleid wordt gebaseerd wordt afgeleid van een TNO-rapport.

Asbesthoudende golfplaten stormschade goorts coppens thomas berkhout

N 20190411
Nieuws Belangrijke update: 'Is de werkgever verplicht om een slapend dienstverband te beëindigen?' 04/04/2019

Sinds 1 juli 2015 is het als werkgever verplicht om de transitievergoeding te betalen aan een medewerker als deze op initiatief van de werkgever uit dienst gaat, wanneer deze werknemer 2 jaar of langer in dienst is geweest. 

Compensatieregeling transitievergoeding goorts coppens deurne

N 20190404
Nieuws Compensatieregeling transitievergoeding I is de werkgever verplicht om een slapend dienstverband te beëindigen? 29/03/2019

Lees hier de update van dit artikel.

Sinds 1 juli 2015 is het als werkgever verplicht om de transitievergoeding te betalen aan een medewerker als deze op initiatief van de werkgever uit dienst gaat, wanneer deze werknemer 2 jaar of langer in dienst is geweest. 

Compensatieregeling transitievergoeding goorts coppens deurne

N 20190329
Nieuws Touwtrekken om fosfaatrechten: verpachter vs. pachter 29/03/2019

Vanaf de inwerkingtreding van het stelsel van fosfaatrechten verschillen partijen van mening over de vraag van wie de fosfaatrechten zijn. Voorbeelden van deze partijen zijn in- of uitschaarders en melkveehouders of opfokkers. De vraag speelde ook tussen verpachters en pachters. Het gerechtshof heeft daar deze week een knoop in doorgehakt.

Fosfaatrechten; pachter vs. verpachter goorts coppens

N 20190329
Blog Een dag in het leven van een advocaat: hoe ‘Suits’ ben ik? Rico Ligtvoet 19/03/2019

Als ik mensen vertel wat ik doe voor de kost, komen alle vooroordelen al snel op tafel. Vergelijkingen met de populaire (heel erg Amerikaanse) advocatenserie Suits en de (weliswaar minder Amerikaanse, maar nog steeds niet erg met de realiteit overeenstemmende Nederlandse) advocatenserie ‘Zuidas’ zijn al snel gemaakt. Advocaten rijden strak in pak in snelle auto’s naar de rechtbank, houden daar de hele dag briljante vurige betogen en krijgen de (in de series vrijwel altijd wat nukkige) rechter uiteindelijk overtuigd door gewiekst op allerlei mazen in de wet te wijzen, waarna de rechter met zijn hamertje slaat om te laten weten dat de zaak is afgedaan. Zelfs mijn vrienden denken dat ik de hele dag ‘OBJECTION!’ (of een soortgelijke Nederlandse term) in de rechtszaal sta te roepen.

Wat is er waar van dit alles? 

N 20190319
Nieuws Kamerverhuur: toegestaan of niet? 19/03/2019

Stel dat je een kamer zou willen verhuren van je woning, of juist ergens een kamer zou willen huren, dan sta je misschien niet als eerste stil bij de vraag of dit wel is toegestaan. Toch kan het antwoord op de vraag of kamerverhuur mag, van belang zijn!

Kamerverhuur Goorts Coppens advocaten adviseurs

N 20190319
Nieuws Wet arbeidsrecht in balans I De stand van zaken 18/03/2019

In 2015 is het arbeidsrecht flink gewijzigd met de Wet werk en zekerheid. Momenteel zitten er wederom diverse veranderingen aan te komen op het gebied van arbeidsrecht.  

Wet arbeidsrecht in balans

N 20190318
Nieuws Herinrichtingen en onteigeningen in beekdal Tongelreep en natuurgebied Leenderbos 15/03/2019

In het natuurgebied Leenderbos en rond de Tongelreep dreigen stukken bos, natte heide en vennen te verdrogen. Beschermde planten en dieren in het van oorsprong natte beekdal en moerassen- en vennengebied zijn (bijna) verdwenen. Om de natuur te herstellen en te behouden, gaat Waterschap De Dommel het beekdal van de Tongelreep herinrichten. 

Herinrichtingen en onteigeningen in beekdal Tongelreep en natuurgebied Leenderbos, Goorts Coppens

N 20190315
Nieuws Burgemeester in het ongelijk inzake hennepkwekerij Kerkstraat! 14/03/2019

Misschien heb je het al gelezen in de krant. Een bijzondere zaak van advocaat Irene van Geel die uiteindelijk goed is afgelopen voor haar cliënt. Op 22 augustus 2017 sloot de burgemeester met ingang van 31 augustus 2017 een pand aan de Kerkstraat in Helmond vanwege de vondst van een hennepkwekerij. Duur van de sluiting: zes maanden. Irene van Geel stond in deze zaak de pandeigenaar bij en die kreeg uiteindelijk het gelijk. 

Hennepzaak Kerkstraat, Goorts Coppens

N 20190314
Nieuws Wesley, wij nodigen je graag uit voor een kop koffie! 06/03/2019

Na een huwelijk van bijna acht jaar zijn Wesley Sneijder en Yolanthe Cabau van Kasbergen uit elkaar. Wij willen daarom graag Wesley Sneijder uitnodigen om een kop koffie te komen drinken met Imke Gerrits, advocaat familierecht, en expert op het gebied van echtscheidingen.

Wesley Sneijder, Goorts + Coppens advocaten

N 20190306
Nieuws Algemene voorwaarden opstellen?! 05/03/2019

Bijna ieder bedrijf gebruikt ze wel: algemene voorwaarden, oftewel ‘de kleine lettertjes’. Algemene voorwaarden worden vaak over het hoofd gezien bij het sluiten van overeenkomsten. Dat kan voor problemen zorgen als de afspraken die je met een ander bedrijf maakt (bijvoorbeeld over de levering van een product of dienst) niet lopen zoals je had verwacht.

Algemene voorwaarden opstellen

N 20190305
Nieuws Goorts + Coppens Advocaten verduurzaamt met de BMW i3 19/02/2019

Deurne, Helmond, 19 februari 2019 – Al jarenlang staat duurzaamheid hoog in het vaandel bij Goorts + Coppens advocaten|adviseurs. Het advocatenkantoor streeft met #Going Green naar een duurzame organisatie. Met de keuze voor de elektrische BMW i3 is Goorts + Coppens alweer een stap dichterbij. Het is dan ook nooit de vraag geweest ‘of’ , maar ‘wanneer’ de elektrische auto’s  zouden worden aangeschaft. Nu is het moment daar.

Duurzaamheid, Goorts Coppens

N 20190219
Nieuws Fosfaatrechten: één jaar later 18/02/2019

Op 1 januari 2018 was het dan zover: de invoering van het stelsel van fosfaatrechten. Vanaf dat moment was het verboden om met bedrijfsmatig gehouden melkvee meer fosfaat te produceren dan het aantal toegekende fosfaatrechten. Daardoor kwamen veel melkveehouders in de knel. Hoe staat het één jaar later met de fosfaatrechten?

Fosfaatrechten, Goorts Coppens

N 20190218
Nieuws Het vechten tegen windturbines, heeft dat wel zin? Door Ruud Verkoijen 12/02/2019

Op dit moment heb ik drie dossiers in behandeling die gaan over windturbineprojectenAls het gaat over dit soort zaken krijg ik vaak te horen dat het toch geen zin heeft om daar tegenin te gaan en dat we als Nederland wel moeten zorgen voor het aanwenden van alternatieve energiebronnen. Zijn die opmerkingen terecht? Daar wil ik het in dit artikel even over hebben.

Windmolenturbineprojecten_Ruud Verkoijen

N 20190212
Nieuws Help ons en anderen beter te worden! 07/02/2019

Wij willen onszelf voortdurend ontwikkelen. Dat kan met behulp van jou! Via de digitale vragenlijst van klantenvertellen.nl kun je direct jouw ervaring met ons én met anderen delen. Het kost je slechts één minuut. Daarmee steun je ook nog eens Stichting Super Sociaal in Helmond! Zij ontvangen namelijk een bijdrage van ons wanneer de vragenlijst wordt ingevuld.

Donatie Super Sociaal, Klantenvertellen.nl, Goorts + Coppens

N 20190207
Nieuws Illegaal bouwwerk in je tuin?! 01/02/2019

Stel, je hebt een schuur in je tuin staan waarvoor een vergunning nodig is, maar je hebt er geen vergunning voor. De gemeente komt er op een bepaald moment achter dat de schuur een illegaal bouwwerk is. Er zijn dan drie mogelijkheden hoe deze situatie opgelost kan worden. Welke dat zijn lees je hier!Gedoogverklaring, illegaal bouwwerk, goorts coppens

N 20190201
Nieuws Artikel in de nieuwsbrief van het IBC 30/01/2019

Een aantal maanden geleden hebben 4 scholieren van het Carolus Borromeus College bij ons meegelopen. Heel leuk om hun enthousiasme over deze dagen terug te lezen in een artikel in de nieuwsbrief van het IBC ( International Business College). 

Goorts Coppens nieuwsbrief IBC Carolus Borromeus College

 

N 20190130
Nieuws Ruud Verkoijen I over de juridische procedures van veehouders 22/01/2019

 In het artikel van Vakblad Agrio geeft Advocaat Ruud Verkoijen zijn mening over de hoeveelheid procedures rondom veehouders.

N 20190122
Nieuws Problemen Jaguar I-pace: wat kun je doen als de elektrische auto niet voldoet aan de verwachtingen? 18/01/2019

De Jaguar I-Pace is een van de meest verkochte elektrische auto’s van het afgelopen jaar.  Jaguar belooft op de website dat je 470 kilometer met de auto kan afleggen zonder dat je hiervoor de auto hoeft op te laden.  In de praktijk blijkt dat dit in de meeste gevallen niet haalbaar is. Dit kan tot vervelende situaties leiden, je zou maar ergens in de middle of nowhere stil komen te staan… 

Wat kun je als koper doen als je auto niet voldoet aan wat is beloofd?

Problemen Jaguar I-Pace, Goorts Coppens  
 

N 20190118
Nieuws Het bestemmingsplan - Buitengebied Nuenen - ligt ter inzage! 03/01/2019

Op 20 december 2018 is het bestemmingsplan buitengebied Nuenen vastgesteld. Dit bestemmingsplan heeft betrekking op het hele buitengebied van de gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten. 

Bestemmingsplan Buitengebied Nuenen

N 20190103
Nieuws UPDATE | Uitzenden en/of detacheren? Wat is het verschil? 21/12/2018

Op 6 februari 2014 werd al een artikel over dit onderwerp op onze website geplaatst. De CAO voor Uitzendkrachten (ABU CAO) is voor een gedeelte gewijzigd waardoor de informatie van voorgaand artikel niet meer actueel is. Lees in dit artikel de wijzigingen.

Detacheren Uitzenden advocaat

N 20181221
Nieuws PIP “PAS Leegveld Deurne” en projectplan “Leegveld” ter inzage! 19/12/2018

Afgelopen zomer zijn een ontwerp-inpassingsplan en een ontwerp-projectplan Waterwet ter inzage gelegd. Tot en met 29 juni 2018 was het mogelijk om hier zienswijzen tegen in te dienen. Door omwonenden zijn onder meer zorgen geuit over de noodzakelijke boskap, muggenoverlast en mogelijke schade aan woningen en percelen door vernatting.

Projectplan Leegveld ter inzage

 

N 20181219
Nieuws Veghel-Asten | Inpassingsplan N279 ter inzage 18/12/2018

Begin dit jaar is er een start gemaakt met het Provinciaal Inpassingsplan voor de N279 Veghel-Asten. Met het plan wordt de aanleg/uitbreiding/aanpassing van de N279 mogelijk gemaakt. Deze aanpassing kan gevolgen hebben voor jouw woon- en leefklimaat en eventuele bedrijfsmatige activiteiten.

Inpassingsplan N279 Asten Veghel, Goorts Coppens advocaten adviseurs

N 20181218
Nieuws Let op bij het verdagen van een beslistermijn bij de procedure van bezwaarschriften! 13/12/2018

Bij het indienen van een bezwaarschrift bij een gemeente of provincie wordt doorgaans een adviescommissie ingeschakeld. Deze brengen dan een advies uit aan het college van burgemeester en wethouders of Gedeputeerde Staten over de te nemen beslissing op bezwaar. 

Klik hier voor het hele artikel.

Verdagen beslistermijn, Goorts + Coppens, advocaat, Ruud Verkoijen

N 20181213
Nieuws Letselschade | Een blessure als gevolg van een buitensporige tackle? Je kans op een succesvolle schadeclaim is groter dan je denkt! 10/12/2018

Wellicht ben je bekend met de doodschop op Niels Kokmeijer, de profvoetballer die jaren geleden daardoor vroegtijdig een punt achter zijn carrière moest zetten. Hij moest twee jaar revalideren. Wat nou, als een tackle zo buitensporig is als in zijn geval?
Letselschade, advocaat, Goorts + Coppens, Barbara Koolen

 

N 20181210
Nieuws Ammoniakvermindering in Brabant 07/12/2018

Guido Goorts en Rico Ligtvoet hebben gisteravond een groep pluimveehouders bijgepraat over de gevolgen van, en juridische mogelijkheden tegen, de maatregelen over ammoniakvermindering. 

Ammoniakvermindering in Brabant

N 20181207
Nieuws Extra fosfaatrechten toegekend! 30/11/2018

Op dit moment hebben we binnen Goorts + Coppens Advocaten een fors aantal bestuursrechtelijke fosfaatrechtendossiers in behandeling. In een recent geval kreeg een cliënt uit de Peelregio bijna 2000 kg extra fosfaatrechten omdat aangetoond kon worden...

Lees het gehele artikel hier!

Fosfaatrechten, Ruud Verkoijen, Goorts + Coppens

N 20181130
Nieuws De redelijke termijn in het bestuursrecht 29/11/2018

Artikel 6 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (hierna EVRM) beschermt het recht op een eerlijk proces. Dit recht op een eerlijk proces houdt ook in dat de behandeling van de zaak binnen een redelijke termijn wordt afgedaan. Indien deze redelijke termijn wordt overschreden, dan moet de overheid een schadevergoeding betalen. Klik hier voor het gehele artikel.

Redelijke termijn, bestuursrecht, Ruud Verkoijen

N 20181129
Nieuws Verhouding bestemmingsplan en welstandseis 23/11/2018

Om te bepalen of er een omgevingsvergunning kan worden verleend dient het college van burgemeester en wethouders te beoordelen of het uiterlijk en de plaatsing van een bouwwerk voldoet aan de welstandseisen. Hoe is nu de verhouding tussen de welstandseisen en de mogelijkheden die een bestemmingsplan biedt?

 Bestemmingsplan omgevingsvergunning welstandseis Ruud verkoijen

 

N 20181123
Nieuws Fosfaatrechten voor vleesveehouders: trek de keutel maar weer in?! 12/11/2018
Op 19 juli 2018 werd in de Staatscourant de beleidsregel fosfaatrechten jongvee gepubliceerd. De beleidsregel had tot gevolg dat vleesveehouders niet langer fosfaatrechten nodig hadden, terwijl zij die in de eerste instantie wel toegekend hebben gekregen.
 
Rico Ligtvoet
 
Fosfaatrecht, Rico Ligtvoet, Agrarisch Recht
N 20181112
Nieuws Update: vaststelling van de plannen N279 aanstaande 01/11/2018

Eind september hebben wij geïnformeerd over het proces dat gevolgd zou gaan worden voor de vaststelling van het ontwerp-Provinciaal Inpassingsplan N279 Veghel-Asten.

N 20181101
Nieuws Even voorstellen: Daniëlle Vestjens 22/10/2018

Ik ben Daniëlle Vestjens, en ik ben sinds september werkzaam bij Goorts + Coppens als student-stagiaire. Ik ben momenteel bezig aan het laatste jaar van mijn bachelor Rechtsgeleerdheid in Tilburg.

N 20181022
Nieuws Onteigening Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat (GOL) 18/10/2018

Als de overheid plannen ontwikkelt op jouw grondgebied, probeert zij eerst jouw eigendom te kopen. Het bedrag moet jouw schade volledig dekken.

N 20181018
Nieuws Gemeente Someren stelt de uitgangspunten voor zonneparken en windturbines vast 18/10/2018

In Someren zijn er op dit moment meerdere gesprekken gaande voor de aanleg van wind- en zonneparken en is er één concreet initiatief voor het realiseren van maar liefst 8 windturbines ten zuiden van Someren-Heide. De gemeente heeft aangegeven dat het van belang is dat er een duidelijk en strak beleid geldt. Op 10 oktober 2018 heeft de gemeenteraad van Someren de uitgangspunten vastgesteld voor de aanleg van zonneparken en het realiseren van windturbineparken.

 

N 20181018
Nieuws Asbesthoudende golfplaten? Achmea (Interpolis) veroordeeld tot vergoeding van de volledige schade! 16/10/2018

Verzekeraar Interpolis keert slechts 25 procent van de opgenomen schade uit in het geval er sprake is van het vervangen en herstel van asbesthoudende golfplaten die door het noodweer van 23 juni 2016 zijn beschadigd (Interpolis heeft ervoor gekozen de schades uniform te regelen op basis van een afschrijving van 75 procent). Deze vergoeding is gebaseerd op een door Interpolis gehanteerde interne richtlijn. De interne richtlijn waarop het afschrijvingsbeleid wordt gebaseerd wordt afgeleid van een TNO-rapport.

N 20181016
Nieuws Belangrijke update | Stormschadezaken 23 juni 2016 12/10/2018

Goorts + Coppens heeft meerdere gerechtelijke procedures lopen in verband met de supercel van 23 juni 2016.

Er lopen procedures tegen verzekeraars en tegen assurantietussenpersonen.

In de procedures tegen de verzekeraars gaat het om de vraag, of er sprake was van storm (volgens de polisvoorwaarden van de verzekeraar) en/of de schade het gevolg was van storm of, zoals de verzekeraars beweren van de hagel.

N 20181012
Nieuws Update Windmolenpark Venlo | met Ruud Verkoijen 02/10/2018

Nadat eerst de gemeenteraad van Venlo in maart van dit jaar had besloten om niet mee te werken aan het plan voor het realiseren van negen windturbines in Venlo, heeft Provinciale Staten van Limburg de regie overgenomen en afgelopen vrijdag besloten dat het plan toch uitgevoerd moet worden. Na een dag lang vergaderen en het opstappen van twee Gedeputeerden tijdens de vergadering, is er een besluit genomen.

Windmolenpark Venlo

N 20181002
Nieuws Bedrijventerrein Someren: er ligt een nieuw ontwerpbestemmingsplan ter inzage! 02/10/2018

Vanaf 27 september jl. ligt het ontwerpbestemmingsplan “Bedrijventerrein Someren” ter inzage gedurende zes weken. Dit houdt in dat je tot en met donderdag 8 november 2018 kunt reageren op dit plan.

N 20181002