Aansprakelijkheid uitlener

Het Hof Den Haag heeft onlangs bevestigd dat een detacheringsbedrijf niet aansprakelijk is voor de schade die een gedetacheerde werknemer veroorzaakt bij het inlenend bedrijf.

Bij een arbeidsverhouding tussen werknemer en werkgever geldt dat de werkgever aansprakelijk gesteld kan worden voor de werknemer, wanneer deze schade heeft toegebracht aan een derde partij tijdens de uitvoering van zijn werkzaamheden. Is er sprake van een uitzend- of detacheringsbedrijf die een werknemer uitleent, dan geldt deze aansprakelijkheid voor de werknemer niet jegens het inlenende bedrijf volgens het Hof. Het inlenende bedrijf, dat schade heeft geleden door de werknemer, kan niet als derde worden aangemerkt. Evenmin is gebleken dat het detacheringsbedrijf in de praktijk toezicht hield of moest houden op de feitelijke uitoefening van de werkzaamheden door de werknemer.

Het detacheringsbedrijf kan wel aansprakelijk zijn wanneer zij geen bekwame en/of bevoegde werknemer heeft geselecteerd en uitgeleend. In dit geval was dat niet aan de orde; de betreffende werknemer heeft jarenlang naar tevredenheid bij het inlenende bedrijf gewerkt.

De uitspraak van het Hof bevestigt eerdere uitspraken waarin is bepaald dat de formele werkgever niet aansprakelijk is voor de door de uitgeleende werknemer veroorzaakte schade. Let er echter op dat je als uitzend- of detacheringsbedrijf wel dient te zorgen voor een zorgvuldige selectie van bekwame en bevoegde werknemers.

Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen via 0493-352070.


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag over Arbeid

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×