5 vragen over verdwijnen VAR-verklaring

Het zat er al enige tijd aan te komen maar nu gaat het echt gebeuren: de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) gaat verdwijnen. De VAR wordt per 1 mei 2016 vervangen door overeenkomsten die door de Belastingdienst zijn opgesteld of beoordeeld. Deze overeenkomsten kunnen door zowel zzp’ers en opdrachtgevers gebruikt worden. Op deze manier krijg je vooraf zekerheid omdat de Belastingdienst de overeenkomst beoordeelt en vaststelt of er sprake is van een dienstverband.
 
Wat is het voordeel?
Met een overeenkomst die door de Belastingdienst is opgesteld, heb je als opdrachtgever vooraf zekerheid over of de opdrachtnemer bij jou in dienst is of zzp’er is. Is het een zzp’er, dan hoef je als opdrachtgever geen loonheffingen te betalen en is de zzp’er niet verzekerd voor werknemersverzekeringen. Hij krijgt dus geen uitkering als hij werkloos, ziek of arbeidsongeschikt wordt.
 
Gebruik je geen door de Belastingdienst opgestelde overeenkomst?
Je bent niet verplicht om een overeenkomst die door de Belastingdienst is opgesteld te gebruiken. Je kunt ook je eigen overeenkomst aan de Belastingdienst voorleggen ter controle. Ook dan weet je, als de overeenkomst wordt goedgekeurd, vooraf zeker dat je geen loonheffingen en werknemersverzekeringen hoeft te betalen.
 
Is je overeenkomst niet beoordeeld of opgesteld door de Belastingdienst?
Laat je de Belastingdienst niet meekijken, dan moet je zelf bepalen of je wel of geen loonheffingen moet betalen. Je loopt dan het risico dat een opdrachtnemer een werknemer blijkt te zijn. Dan krijg je achteraf een flinke naheffing.
 
Is al het risico verdwenen met het verdwijnen van de VAR?
Nee, het risico blijft, dat een opdrachtnemer op papier als zzp’er werkt maar dat er in de praktijk sprake is van een dienstverband. We noemen dit schijnzelfstandigheid. Als de Belastingdienst hier achter komt, dan moet je alsnog loonheffing betalen.
 
Wanneer moet je het geregeld hebben?
Van 1 mei 2016 tot 1 mei 2017 is er een implementatietermijn. In die termijn kun je je werkwijze aanpassen en met nieuwe overeenkomsten gaan werken. Tot die tijd houdt de Belastingdienst toezicht, maar worden er geen maatregelen getroffen als de overeenkomst niet goed blijkt te zijn.
 
Mocht je vragen hebben over het verdwijnen van de VAR of over de nieuwe overeenkomst, kan je contact opnemen met Maud Saes, advocaat Arbeidsrecht via m.saes@gca.nl of 0493-331479.

Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag over Arbeid

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×