1 januari 2013: Wet plattelandswoning in werking

Al jaren zijn er geschillen en wordt er geprocedeerd over illegale bewoning van bedrijfswoningen. Om een oplossing voor deze problematiek te bieden is door het Ministerie van Infrastructuur en Milieu het wetsvoorstel plattelandswoning ontworpen. Eerder dit jaar  is dit wetsvoorstel door de Tweede en Eerste Kamer geloodst. Op donderdag 22 november 2012 is bij Koninklijk Besluit bepaald dat de wet op 1 januari 2013 in werking zal treden.

Waarom deze wet?
In het buitengebied worden vaak voormalige agrarische bedrijfswoningen bewoond door burgers. Dat is niet toegestaan. Illegale burgerwoning leidde er regelmatig toe dat burgemeester en wethouders besloten of gedwongen werden om handhavend op te treden. De burger zag zich dan genoodzaakt de woning te verlaten.

Door de inwerkingtreding van de wet op 1 januari 2013 kunnen gemeenten voormalige agrarische bedrijfswoningen een speciale status toekennen. Burgerbewoning is dan toegestaan en tegelijkertijd wordt het agrarisch bedrijf niet gehinderd in zijn ontwikkeling. De plattelandswoning behoeft immers bij vergunningaanvragen niet in de beoordeling te worden betrokken. Dergelijke woningen worden niet tegen milieuhinder beschermd.

Vragen?
Hebt u vragen over de plattelandswoning of belangstelling voor een uitgebreide toelichting op dit onderwerp? Neem dan contact op met Peter Goumans 0492-780193 of p.goumans@gca.nl ofwel met Moniek Peeters 0492-780193 of m.peeters@gca.nl. Zij kunnen kunnen uw vragen beantwoorden en geven workshops over de ‘plattelandswoning’.


Bij het samenstellen van dit artikel/deze nieuwsbrief is geen rekening gehouden met eventuele bijzondere van toepassing zijnde wetgeving en afspraken zoals opgenomen in de CAO en/of (arbeids)overeenkomst. Daarbij is rekening gehouden met de wetgeving die op het moment van het schrijven van de tekst geldend is. Het kan dus zijn dat, met de veranderende wetgeving, de inhoud later achterhaald is. Mocht je de informatie in de praktijk willen hanteren, neem dan van tevoren even contact op met een van de advocaten van Goorts + Coppens zodat zij je goed kunnen informeren.

Onze kernwaarden

Samen

Een perfecte samenwerking intern en met de klant bepaalt het succes.

Gedreven

Voor klanten en intern, we doen meer dan verwacht, altijd een super voorbereiding en elke klant is een geschenk.

Anders

Goorts + Coppens dat andere advocatenkantoor in aanpak, klantcontact én presentatie.

Zullen wij je op de hoogte houden?

Maud Saes

Maud Saes

Advocaat Arbeid

Stel gerust je vraag aan ons

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken? Stuur ons een e-mailbericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×